Ufak asalak kanatsız bir böcektir. Vücudu yassı olduğu için konağın tüy yada kılların arasına kolaylıkla girer. Çevrede hızla ilerliyebilmesi için ayrıca güçlü bir şekilde zıplayabilmesi için değişiklik geçirmiştir. Sert derisi hayvanı konağın karınmalarından iyice korur. Pire Adi böceklerin pireler takımına giren her cins için kullanılır. Takıma giren biraz fazla cins vardır. Pireler takımı diğer böceklerden tamamiyle ayrıdır. Ama pirenin atalarından kanatlı olduğu ve belkide akrep sinekleri ile bir akrabalıkları bulabileceğini gösteren belirtiler vardır . Bütün pirelerin erginleri memeliler ve kuşların üzerinde kan emen asalaklar halinde yaşar. Larvaları ergin böceklerin konakları olan hayvanların inlerinde ya da yuvalarında döküntüler ve çöpler arasında gelişir. Yarın milimetre boyundaki beyaz yumurtalar Böceğin cüssesine göre iri sayılır. Larva küçük beyazımsı bir kurttur. Bacakları yoktur Ama bir çift kısa bir duyargası ve ısırıcı çeneleri vardır. PUPa kozada gelişir. Pirelerin bir kaç cinside fazla hareketli değildir.Bir noktaya yapışarak orada beslenirler, hatta konağın derisinin içinede girerler. Tropiklerde yaşayan gömülen pire bunun bir örneğidir.
SEÇİLECEK HEDEFLER
Pireler çoğunlukla içinde yaşayıp üreyebilecekleri yerlerde kalabalık gruplar halinde toplanan memelileri ve kuşları sarar. Bilinen cinslerin çoğu inlerde yada kovuklarda yaşayan kemirgenlerin asalaklarıdır.Böcek yiyen hayvanlara ve yarasaların da çok dadanırlar. Maymunlarda genellikle hiç pire olmaz. Pireler su samuru gibi suda yaşayan memelilere saldırmazlar. Toynaklı hayvanlar arasında dadanirlar dadandıkları birkaç türden biride domuzlardır. Kuşlara gelince pireler bunların içinde en çok kovuklara yuva yapan ağaçkakan baştankara ve kum kırlangıcına saldırır.kuşların içinde pirelerin en fazla sardığı belkide kum kırlangıcıdır.Kaya güvercini ve ondan gelen evcil türde özel bir pire vardır buda Güvercin piresidir.
HASTALIK TAŞIYICI
Pireler üreme konusunda bir ilişkileri olmayan konaklarında rahatlıkla geçebilirler. Bir insana sıçrayan bir kedi piresi onu kolaylıkla ısırır. Fare olan mekanlarda çok daha yaygın gözüküyor Ortaçağ'da veba virüsünün görülmesinde yayılmasında çok kişiye etkilemesinde farelerle birlikte çok büyük zararı olmuştur.
GECİKEN ÇATLAMA
Dişi pire yumurtaların konağın yuvasına yada postuna veya tüylerinin arasına bırakır. Hayvan silkelendiği zaman yumurtaların çoğu yine yuvanın içine düşer. Hemen bütün pireler gelişerek yumurtlamadan önce kanla beslenmek zorundadır. Küçücük,kurda benzeyen larvalar konağın yuvasında yada evlerin tozlu köşelerinde kir ve döküntüyle beslenir. Bunların arasında kurumuş kanda vardır. Larvalar iyice gelişince kozalar ölerek pupa evresinde geçerler.pupalar çok zaman uzun sürelerle hareketsiz yatarlar. İçlerinde insan piresinin bulunduğu bazı cinslerde bu pupalar hareket ve titreşime karşı duyarlıdır.titreşimle hareket hayvanların kabuktan çıkmasını sağlar.kamp kurmaya çıkan ve o sırada aylar önce terk edilmiş bir eve giren kimseleri pire sürüleri karşılar.Bunlar bu insanların dolaşması ve ağır bavullarını yere atmaları yüzünden pupalarından çıkmışlarıdr. Bu hal çok dikkat çekici bir uyum sağlama durumudur.