Diğer türlere oranla daha küçük boyda olan böceklerdir. Ojinallerini kuzey afrikada olduğu zannedilmektedir. Hemen hemen tüm dünyaya yayılmış bir türdür.Kozmopolit bir türdür.Ülkemizde İstanbul,Ankara,Bursa,İzmir Adana,Manisa,Tekirdağ, Malatya gibi büyük şehirlerimizde mevcuttur. Diğer şehirlerimizdede bulunma ihtimali yüksektir.
Koyu sarımstırak veya açık kahverengi böceklerdir. Erkek ve dişilerin kanatları tam olarak gelişmiştir.Erginlerin karakteristik vasfı thoraks üzerinde 2 adet kalın koyu renkli dikey bantın bulunuşudur.Ev,Hastane,Pastane,Fırın,Lokanta,Otel,Bakkal,Manava gibi yerlerde ,Gıda depoları ve Un fabrikalarında görünürler.Toplu halde ev içlerine dağılırlar.Daha çok rutubetli ve sıcak yerlerden hoşlanırılar.
Cinsiyet olgunluğuna erişen erginler hemen çiftleşmeye başlarlar.Ergin dişinin bir defa çiftleşmesi bütün yumurtalarını döllemesi için yeterlidir. Çiftleşmesi süresi 1-3 saat devam eder. Yumurtlama çiftleşmeyi takip eden 4-7 g,n içinde olur.Yumurtalar yumurta paketi içinde muhafaza edilirler. Yumurta paketi dikdörtgen şekilde 1 cm boyunda ve 0,5 cm genişliğindedir.Üstü parlak cilalı kahverengilerdir.Yan kenarı boyunca dikiş gibi çıkıntısı vardır. Yumurta paketi ilk defa abdomen ucunda göründüğü zaman beyazı renktedir. Zamanla bu renk açık kahverengine , birkaç gün sonrada kestane rengine döner. Yumurtaların açılmasına yakın yumurta paketinin üzerinde yeşilimsi bir bant hasıl olur.Yumurta paketi göründükten 1 gün sonra tam büyüklüğüne erişir.Paket içindeki yumurta sayısı 16-50 arasında değişir. Ergin dişiler hayatı boyunca 7 adet yumurta paketi meydana getirirler. 1. paket bırakıldıktan 3 hafta sonra 2. paket hazırlanır. Paket bırakma aralığı 3-8 hafta arasında değişir. Yumurta paketi içine yumurtalar kondukça yumurta paketi yavaş yavaş karnının ucundan dışarıya doğru taşar. Yumurta paketi yumurtalarla tamamen dolduğunda son şeklini alır. Bu süre 1 günde tamamlanır. Paket tam şeklini aldığı vakit karnının ucunda asılı olarak durur.Paket bu haliyle dişinin karnı büyüklüğündedir.Yumurta paketi 3-4 hafta dişi tarafından taşınır, yumurtaların çatlamasına yakın bir zamanda veya yumurtalar çatlayınca paket dişi tarafından uygun bir yere bırakılır. Yumurtalar 14 gün içinde açılırlar.
Yumurtalar olgunlaşıp çatlamaya hazır oldukları zaman, yumurta paketi dikiş yeri boyunca çatlar ve 2 eşit kısma ayrılır içinden nimfler çıkar nimfler yumurtadan çıkar çıkmaz hemen koşuşturmaya başlarlar vücutları beyaz renkte olup uzunca silindir şeklindedir. Uzun bacakları ve siyah gözleri vardır. Yeni çıkaa nimfler 3 mm boyunda olup 6. dönem sonunda 9-11 mm buyuna ulaşırlar. Zamanla silindir şeklindeki vücutrları yassılaşmaya başlar. Renkleride griye döner sonunda kahverenkli olurlar. Bu dönemde nimflerin göğüs kısmının yan kenarları ve bacakları soluk sarı renktedir. Nimflerdeki bu renklenme 3 saat içinde meydane gelir. Gelişmesi ilerlemiş nimflerin vücutlarının sırt kısmında onu boydan boya örten kalın , koyu renkli 2 adet bant mevcuttur. Nimflerin gelişmeleri çabuk olur.Yumurtadan çıktıktan sonra 7 kere deri değiştirip ergin hale gelirler. Nimfler yumurtadan çıktıktan 8 gün sonra 1 inci ,10 uncu günde 2 inci ,15 inci günde 3 üncü ,25 inci günde 4 üncü ,30 uncu gündede beşinci deriyi değiştiriler.