Kulağakaçan

KULAĞAKAÇAN

 Kulağakaçanın korkunç kıskaçları böceğin Latince adınada yansımıştır: Forficula auricularia. Forficula küçük makas anlamına gelir. Erkekte kıvrık dişide ise düz olan bu kıskaç böceğin kahverengi, yassı vücudunun arka ucundan çıkar. Kulağakaçan bir tehlike ile karşılaştığı zaman kıskacını, karşısındakini tehdit için havaya kaldırır. Aslında bu göründüğü kadar etkili bir silah değildir. Ama böcek kendisini savunurken bundan yararlanır ve karşısındakini de oldukça sıkı bir şekilde yakalar. Erkeklerin kıskaç boyları değişiktir. Bunlar hemen hemen oldukça belirgin, iki boy grubuna ayrılabilirler. Kulağakaçan ilk bakışta kanatsızmış gibi gözükür. Aslında karnının ön kısmına inen küçücük kanat kabuklarının altında, katlanmış işe yarar bir çift gizlidir. Bu kanat kabukları ya da elitra sertleşmiş ön kanatlarıdır. Bütün dünyada dokuz yüz cins kulağakaçan bulunmaktadır. Bunların boyu 6 mm den 4 cm e kadar değişir. Diğer bakımlardan birbirlerinin aynıdır, yalnız bazıları kanatsız olur.

           Kulağakaçan gündüz saatlerini kuru ,genellikle dik yarıklarda geçirir. Bazen gevşek ağaç kabuklarının altında da görülür. Adi kulağakaçan, dalyaları taç yaprakları arasına da girer. Bu böceğin fazla zarar verip vermediği tartışılmakla birlikte çiçekleri ve yaprakları yediği bilinmektedir. Bahçıvanlar bu böcek için tersine çevrilmiş bir saksı ile ikinci bir ev kurar içine de kağıt ya da saman doldururlar. Kulağakaçan gece aktiftir. Böceğin uçarken ender görülmesinin bir sebebi de budur. Ama bazıları ve özellikle sarımsı kahverengi kulağakaçan sıcak günlerde sık sık havalanır. Geceleyin dışarıda asılı kalan çamaşırlarda da kulağakaçan görülür. Herhalde bu böcekler çamaşırlara tırmanmaz uçarak gelip konarlar. Adi kulağakaçan Avrupa da yaygın haldedir birleşik devletlere sokulmuş ülkeye iyice yerleşerek bazı yerlerde zararlı bir hal almaya başlamıştır. Kulağakaçan çok değişik cins bitkisel ve hayvansal besin alır.Böcek önemli bir dereceye kadar çöplerle beslenir.Ama bazen çok sayıda biti yiyebilir.Kulağakaçanın gök et sineği gibi iri böcekleri kıskacıyla yakaladığı da görülmüştür.Böcek ayrıca meyve yaprak çiçek ve mantarda yer.

BÖCEK GERÇEKTEN KULAĞA KAÇARMI

Bazı kimseler pekte belli olmayan sebeplerle kulağakaçanları çok sevimli bulur,bazıları ise böceğin insan kulağına kaçtığına inanarak ona endişeyle bakar.Böcek uzmanları bu haşerenin kulağa kaçtığı iddialarını yalanlarsa da böyle olaylar olduğu tıp dergilerinden ve doktorların vaka dosyalarından anlaşilmaktadır.Böceğin kulağa karşı özel bir merakı olmağını bizde şüphecilerle birlikte kabul etmeliyiz.Ama kulağakaçan çatlaklara ve yarıklara,gevşek ağaç kabuklarının altına veya bir perdenin katlarının arasına süzülmekten hoşlanır.Böcek kulağa kaçtığı taktirde sıvı yağla onu yüzdürüp  çıkarmak bir ilk yardım yöntemidir.İşin ilginç yanı kulağa kaçanın tıpta sağırlık ilacı olarak kullanılmasıdır.Kulağakaçan kurutularak dövülüyor ve sonra toz halinde bir yaban tavşanının idrarına karıştırılarak ilaç olarak kullanılıyor.