Kara Fatma

KARA FATMA

Siyah veya çok koyu kahverenkli , büyüyk boyda böceklerdir. Diğer hamam böceği türlerine nazaran daha yavaş hareket ederler. Parlak satıhlar üzerinde yukarıya doğru hareket edemezler.Bu özellikleri ile alman hamam böceğinden ayrılmaktadırlar. Genelde laham borularında ve pislikler içinde yaşarlar. Laham borularından meskun yerere gıda depolarına mutfaklara girerler.Buraları bulaşık hale getiriler.Evlerdeki mutfaklarda, lokanta, pastane ve fırınlarda bulunan kek, pasta, bisküvi, ekmek gibi çeşitli gıda maddelerini yerler.Üzerlerinde pisliklerini bırakarak onları iğrenilecek şekilde kokuturlar.Evlerde kitap ve dergilerin yaprak ve ciltlerini yerler. Evlere gıda paketleriyle yıkamaya verilen çamaşırlar veya karton kutu yoluyla girerler. Ayrıca su boruları havalandırma delikleri yoluyla apartmanların üst katlarına çıkarlar. Apartmanların üst katlarındaki dairelerde daha az bulunurlar. Alt kattaki dairelerde ve bilhassa rutubetli bodrum katlarında daha çok görülürler. Tercih ettikleri yerler bodrum katları,karanlık ve rutubetli yerlerdir.Hemen hemen her şeyi yeselerde nişastalı yiyeceklere çok düşkünlerdir. 2. derecede istedikleri gıdalar peynir,et,duvar kağıtları ve ölü hayvanlardır. Gıdaları bu yolla azalttıkları gibi pislikleriyle, koku ve leke bırakmaları mikrop taşımaları ilede insan sağlığına zararlıdırlar.İnsanlara tüberküloz ,kolera,dizanteri,tifo,koli gibi mikropları bulaştırılar.Ergin ve nimfler gündüzleri sıcak ve karanlık yerlerde gizlenirler.Vücutları yassı olduğundan duvar ve çatlakları ,tahta aralıkları ,kapı ve pencere kasalarının duvarla birleştiği yerlerdeki çatlaklar, taban tahtaları arası, su ve hava gazı boruları arası ,dolap, lavabo altları, lavaboların duvarla bitişik yerleri gizlenmeleri için en uygun yerlerdir. Bu gibi yerlerde gündüzleri gizlenen böcekler gece olunca bulundukları yerlerden çıkarak aktif hale gelirler ,gıda ve su bulmak için etrafa dağılırlar.

   Çiftleşen dişiler çiftleşmeden 10-15 gün sonra yumurtlamaya başlarlar. 1-2 hafta aralıkla yumurta bırakırlar.Dişi böcekler yumrta paketlerini karınlarının ucundan dışarı çıkartarak 12 saat ile 5 gün arasında değişen bir süre ( en çok 1 hafta ) , bu vaziyette yumurta paketlerini taşırlar bu paketler sıcak korunmuş ve gıdaların bulunabilicekleri yerlere bırakırlar.
  Ergin dişi yaşama müdeetti bıyunca 10 – 25 adet ortalama 15 adet yumurta peketi bırakır. Her bir yumurta peketinde 16 adet yumurta bulunur bununla beraber bu sayı14- 18 arası değişebilir. Yumurta peketleri 1,5 -2 cm boyunda kestane kahverenkli ve 1 cm genişliğindedir. Paket içinde yumurtalar 2 sıra Halide dizilmişlerdir her sırada 8 er yumurta bulunur. Yumurtaların kuluçka süresi sıcaklığa bağlı bulunup 1 ile 3,5 ay araaında değişmektedir. Düşük sıcaklıklarda bu süre uzamaktadır. 23  derecenin altında yumurta devresi 2-3 ay sürmektedir. Normal oda şartlarında yumurtaların olgunlaşma süresi 41 -81 gün arasında değişmektedir. 30 derecede yumurtaların açılma süresi 5-6 haftadır. Yumurta peketleri serin yerlere bıraklımışlarsa kışın diyapoz halinde geçilerek ertesi ilk baharda açılırlar.Paket içindeki yumurtaların hepsi çatlamaz ancak 10-14 arası açılma olur buna sebep yumurtaların hepsinini döllenmemiş olması ve aynı zamanda parazit ve dermestes larvalarının tahribatıdır.